›› Nikad veći, bolji i zanimljiviji Pčelarski sajam u Bjelovaru

9. pčelarski sajamNi najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će 9. međunarodni pčelarski sajam, najveće pčelarsku manifestaciju u Hrvatskoj prvoga dana posjetiti gotovo pet tisuća, a do zatvaranja gotovo 8 tisuća posjetitelja. Isto tako je i s brojem izlagača kojih je bilo tridesetak više nego prošle godine tako da su organizatori odlučili površinu sajma sljedeće godine povećati za 50 posto.
Objavljeno 14.02.2013. | opširnije

›› Kraljevski pod vedrim nebom!

Royal Welsh ShowU Europi je podosta sajmova koji se bave poljoprivrednom tematikom; za hrvatsku je najznačajniji Bjelovarski sajam, u blizini je Novosadski sajam i Radgona, u susjednoj Mađarskoj Hungarofest. Italija se ponosi sajmovima u Veroni i Bologni, u Francuskoj se održavaju izuzetni sajmovi u Parizu (SIA i SIMA) te poznati stočarski sajam u Clermond Ferrandu. Iz Hrvatske se često putuje i na sajmove u Ried, Hannover, Barcelonu, Brno i slične sajmove. No, posjet sajmovima s engleskim „štihom“ predstavljaju jedan poseban događaj. Za ljude koji posjećuju sajmove, bilo zbog poslova bilo zbog znatiželje, posjet jednom od kraljevskih sajmova (The Royal Show) ima posebno značenje.
Objavljeno 19.11.2012. | opširnije

Iz sadržaja rubrike


Najave događaja
Strix
DOBRE EKO-VIJESTI
vjetroelektranaJedno od najvećih otkrića na polju razvoja tehnologije svakako je baterija s rešetkom od tekućeg metala. Profesor Donald Sadoway razvija upravo takvu jedinicu za skladištenje energije dobivene iz vjetra ili sunca. To bi ujedno bilo i rješenje za sustave koji danas funkcioniraju prema načelu “uzmi što dobiješ”, tako da se za vrijeme mirnog, ljetnog, vrućeg dana, kada svi pale klima uređaje, može dogoditi da energije iz skupe vjetroelektrane jednostavno nema. (www.treehugger.com) ◆