›› Upotreba humusa kalifornijskih crvenih glista

HumusHumus koji su preradile gliste svojom probavom je najkvalitetnije poznato organsko gnojivo. On ima svoja odstupanja u kvaliteti u odnosu na vrstu gnoja ili biološkog otpada koji ste dali glistama na raspolaganje. Najkvalitetniji humus nastaje od konjskog gnoja, a slijedom po kvaliteti uz dodatnu doradu za pojedini gnoj slijede ovčji i kozji, zečji, kravlji, svinjski i kokošji. Zadnja dva se koriste u manjoj mjeri miješano sa drugom vrstom gnoja ili otpada jer može doći do tzv. trovanja proteinom glista u hranilištima.
Objavljeno 20.11.2012. | opširnije

›› Ambrozija – biljka koja uzrokuje alergije

AmbrozijaZadnjih desetak godina biljka ambrozija privlači veliku pozornost naše javnosti. Razlog tome je u činjenici što je njen pelud jak respiratorni alergen te u mnogih ljudi u vrijeme cvatnje uzrokuje alergijske smetnje.
Objavljeno 20.11.2012. | opširnije

Kategorije

Iz sadržaja rubrike


Najave događaja
Bjelovarski sajam
DOBRE EKO-VIJESTI
turbinaČista energija vjetra nova je tehnologija dobivanja električne energije na potpuno prirodan način. To je šuplji cilindar veličine nebodera koji koristi prirodnu tendenciju zraka za kretanjem prema dolje kada se prskanjem vodom (kao fina maglica) preko gornjeg otvora tornja hladi suhi i vrući dolazni zrak. Kako voda isparava i hladi zrak, on postaje gušći i teži od vanjskog zraka, a zatim pada kroz toranj dostižući brzinu 80 km/h pa i više. Kada dosegne dno tornja, zrak se kanalizira kroz vjetroturbine u podnožju tornja te tako proizvodi električnu energiju. ◆